Full stack developer چیست

واژه فول استک برای تمام افرادی که در زمینه برنامه نویسی ،IT و اینترنت فعالیت دارند ،واژه ای آشنا است .اما به کررات پیش آمده در زمانیکه اساتید در کلاس های طراحی سایت در مورد فول استک شدن صحبت میکنند ،این سوال برای دانشپذیران پیش میاید که فول استک به چه معناست؟در این مطلب قصد داریم به این سوال بپردازیم که Full stack developer چیست ؟ اما پیش از پرداختن به این موضوع لازم است تا به دو سوال پاسخ دهیم که :

مفهوم فرانت اند چیست؟
مفهوم یک اند چیست؟

برنامه نویس فرانت اند کیست؟
همانطور که از نام این واژه نیز پیدا است ،فردی که فرانت اند کار است به ظاهر برنامه میپردازد .یعنی همان چیزی که کاربر آن را میبیند و با آن در ارتباط است.مواردی که یک برنامه نویس فرانت اند باید آن ها بیاموزد عبارتند از :
Html
Css
جاوااسکریپت

با شرکت در کلاس آموزش طراحی سایت می توانید یک برنامه نویس فرانت اند شوید

Full stack developer چیست

برنامه نویس بک اند چیست؟
برنامه نویس بک اند ،فردی است که کدهای بخش سرور را مینویسد .بخشی که از دید کاربر مخفی است و مربوط به دریافت و پردازش اطلاعات است .برنامه نویس بک اند از زبان های تحت سرور استفاده میکند.
بیایید کار این دو برنامه نویس را با ذکر یک مثال برایتان روشن تر نماییم:
فرض کنید شما به عنوان یک کاربر در سایت آموزشگاه کامیپوتر پرتو میخواهید فرم ثبت نام را پر نمایید.پیش از هر چیزی لازم است تا این فرم و دکمه های مربوط به آن توسط طراح فرانت اند طراحی شود و ظاهری از یک فرم را برای کاربر به نمایش در اورد.

Full stack developer چیست

پس از آن نوبت به برنامه نویس بک اند میرسد که لازم است تا در قسمت برنامه نویسی شده سایت ،پس از اینکه کاربر اطلاعات خود را وارد نمود ،بررسی نماید که این کاربر از قبل عضو سایت بوده یا خیر.در صورتیکه کاربر جدید است ،اطلاعات وی را درون دیتابیس ذخیره نماید و در انتها به کاربر پیغامی را صادر نماید که ثبت نام شما با موفقیت انجام گرفت.در غیر اینصورت ،در صورتیکه فرم را ناقص پر نموده است ،فرمان اخطار را صادر نموده تا کاربر متوجه ناقص بودن اطلاعات خود گردد.

و اما پس از بررسی مفاهیم برنامه نویس بک اند و فرانت اند ،نوبت به بررسی موضوع اصلی مقاله ،یعنی Full stack developer چیست ،میرسد.
در عبارت فول استک دولوپر ،واژه فول به معنی تمام است و این یعنی فردی که تمامی جوانب پروژه را به تنهایی انجام میدهد.برنامه نویس فول اسنک به تمامی جوانب برنامه نویسی اعم از فرانت اند و بک اند آشنایی کامل دارد .بدین صورت که از زمانی که پروژه تنها در حد یک ایده است تا زمانیکه محصول توسط کاربر مورد استفاده قرار گیرد ،به دست برنامه نویس فول استک دولوپر انجام میشود.
همانطور که میدانید ،برنامه نویسی برای طراحی اپلیکیشن ها ،چه به صورت فرانت اند و چه به صورت بک اند ،کار ساده ای نیست و این سختی ،در مورد کارِ برنامه نویس فول استک ،دو چندان میشود .زیرا برنامه نویسی بشکل فرانت اند ،وی را مجبور میسازد تا دانش خود را بشکل روزانه ،گسترش دهد.

برای برنامه نویسی بشکل فول استک لازم است تا برنامه نویس دارای مهارت های باشد که این دانش و مهارت ها عبارتند از :

Html/Css
علم پایه برنامه نویسی برای تمامی اپلیکیشن ها ،html و css است.بدین صورت که با استفاده از HTML میتوانید ساختمان یک وبسایت را پایه ریزی نموده و با استفاده از css به آن شکل دهید و عناصر مختلف اعم از عکس ،متن ،استایل دهی به عناصر و … را اضافه نمایید .

کلاس آموزش html/css  را برای حرفه ای شدن در برنامه نویسی فرانت اند انتخاب کنید

جاوااسکریپت
بر اساس تخقیقی که از سوی Stack Overflow صوزت پذیرفت ،جاوااسکریپت ،محبوب ترین زبان در سمت فراند اند و بک اند در نزد کاربران است .زیرا زبانی است که بطور بومی و کاملا آسان میتوان از آن در تمامی مرورگر ها استفاده نمود و میتواند به عنوان یک زبان سمت سرور مورد استفاده قرار گیرد.علاوه بر آن بشکلی مداوم ،کتابخانه ها ،چهارچوب ها و ابزارهای جدیدی برای آن منتشر میشود.

زبان های بک اند
در حوزه برنامه نویسی فول استک ،لازم است تا برنامه نویس یکی از زبان های سمت سرور را آموزش دیده باشد و طرز استفاده از آن را بداند.بدین منظور میتوانید یکی از زبان های زیر را بعنوان زبان سمت سرور ،مورد استفاده قرار دهید :

Full stack developer چیست

Full stack developer چیست

Node.js : یکی از بهترین انتخاب ها برای یادگیری است .زیرا node.js در فضای جاوااسکریپت است و نیازی به آموزش یک زبان جدید ندارید .همین مساله آن را به یکی از پر طرفدارترین زبان های سمت سرور تبدیل نموده است .
پایتون : زبانی با سطح بالا و آسان برای یادگیری.این زبان در سال های اخیر به یکی از زبان های پر طرفدار جهت توسعه سمت سرور مورد استفاده قرار گرفته است.دو نمونه از فریم ورک های پرطرفدار پایتون : Django و Flask هستند.
Java : جاوا نیز یکی از زبان های سمت سرور است که اخیرا کمتر مورد استفاده قرار میگیرد اما هنوز هم هستند شرکت هایی که بر استفاده از آن اصرار دارند.
Ruby : دو نمونه از فریم ورک های محبوب در روبی ، Rails و Sinatra هستند.
PHP : یکی از زبان هایی که مانند جاوا ،متقاضیان زیادی را دارد و بسیار مورد استفاده قرار میگیرد ، PHP است.محبوب ترین فریم ورک PHP ،لاراول است.

کلاس آموزش PHP  را در آموزشگاه پرتو از دست ندهید

دیتابیس و ذخیره سازی وب
پس از آموزش زبان های برنامه نویسی ،نوبت به این میرسد که داده ها را در جایی ذخیره نمایید تا در مواقع مورد نیاز بتوانید به آن دسترسی داشته باشید.

HTTP & REST
HTTP پروتکلی در بستر اینترنت است که به کلاینت ها اجازه برقراری ارتباط با سرور را میدهد.

معماری اپلیکیشن های تحت وب
برای فردی که میخواهد برنامه ای چند منظوره ایجاد نماید ،واجب است تا نحوه ساخت کدها ،نحوه جدا نمودن فایل ها ،محلی برای ذخیره سازی فایل های حجیم ،نحوه ساخت داده در دیتابیس ،محلی برای انجام محاسبات و … را بداند.

Git
گیت سیستم مدیریتی است که به توسعه دهندگانی که در یک تیم فعالیت دارند ،این امکان را فراهم میکند که تمامی تغییراتی که در یک کد ایجاد میشود را دنبال نمایند.

و اما هر کاری مزایا و معایب خاص خودش را دارد که در ادامه به بررسی این موراد خواهیم پرداخت :

مزیت برنامه نویس Full Stack بودن

برای یک برنامه نویس فول استک ،مزایای بسیاری وجود دارد .از انجایی که سطح توانایی این فرد بالا است ،بنابراین در پیدا نمودن شغل مورد نظر ،هیچ مشکلی وجود ندارد و به راحتی میتواند بین انتخاب های مختلف ،یکی را برگزیند.در واقع میتوان گفت بحای انتخاب شدن ،انتخاب میکند که در کجا به کار مشغول شود.علاوه بر این ،میزان حقوق دریافتی است که نسبت به برنامه نویسان فرانت اند و بک اند بسیار بالاتر است.

معایب برنامه نویس Full Stack بودن

از آنجاییکه برای برنامه نویسی بشکل فول استک ،باید دانش های بسیاری را بطور همزمان مدیریت کرد ،بنابراین ممکن است نتوانند در یک حوزه دانش خود را قوی نمایند و تمرکز خود را بر روی یک مساله از دست بدهند.علاوه بر این در حوزه کاری ،توقعاتی که از یک فول استک دولوپر وجود دارد ،نسبت به سایر برنامه نویسان بالاتر است و بنابراین فشار روحی و کاری بیشتری را متحمل میشوند.

جمع بندی
بر اساس قانون “ده هزار ساعت گلادول” برای کسب تسلط بر روی Back-End و Front-end و توسعه دهندگی در تمامی جوانب ،به 10 سال زمان نیاز است.بنابراین برای تبدیل شدن به برنامه نویس فول استک ،نباید توقع داشته باشید که یک شبه ره ده ساله را طی نمایید و تنها راه ممکن ،آموزش مداوم ،تقویت مهارت های اصلی و روبرویی با چالش های بزرگ است.